• 558 338 450
  • skoly@zstrinec.cz
  • Jablunkovská 241, Třinec

Výlet za koníky

Díky Nadačnímu fondu Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“ a projektu „Radost z pohlazení“ měli naši žáci v tomto pololetí možnost setkávání s canisterapeutickým psem. A aby radost z pohlazení byla úplná, v červnu se 7 tříd vydalo do areálu Chewal za koníky. V termínu 7. 6. se hipoterapie zúčastnily třídy I. PrŠ j a II. C PrŠ, 9. 6. za koníky vyrazili žáci 6., 7., 8. a 9. roč ZŠ a 17. 6. si hipoterapii vyzkoušela MŠ a žáci V. A a X. A ZŠS. Po jízdě vlakem a krátké procházce se před žáky otevřela bytelná vrata areálu. Koníci nás už netrpělivě a zvědavě vyhlíželi, protože po dlouhé pauze jsme byli první návštěvníci.

Po příchodu byli žáci proškoleni o bezpečném chování a hned se dali do práce. Taková hipoterapie, to není jen ježdění. Hipoterapie zahrnuje i aktivity s koníky, což znamená úklid prostoru, kde se koně pohybují, hřebelcování, čištění kopyt atp.

Při čištění si žáci užijí hlazení koníků, jejich reakce na různé podněty, při čištění kopyt zase mohou prokázat odvahu, šikovnost i fyzickou zdatnost.

Pak následuje další disciplína: vodění koní na provazových ohlávkách na pískové jízdárně. Žák si vede koně sám za doprovodu instruktora – dobrovolníka. Tento zdánlivě jednoduchý úkol je pro některé nejisté a nerozhodné žáky náročný, přispívá k rozvoji komunikace mezi člověkem a koněm a zvládnutí zvyšuje sebevědomí žáků.

A na závěr trochu opravdového ježdění! Žáci vybaveni ochrannou přilbou nasedali a sesedali z koně pomocí nástupní rampy. Žáci jezdí na koních vedených instruktory – dobrovolníky. Během jízdy jsou pro žáky připraveny různé překážky (hod míčkem do koše, sundávání kroužků, slalom apod.)  To, co se při prvním kolečku zdálo nemožné, bylo při další jízdě mnohem snazší.

Koníci byli odměněni suchým chlebem a mrkví, žáci dávali přednost cukrárně a zmrzlině.  Počasí bylo pokaždé skvělé a nálada taky. Fotky jsou důkazem😊

Fotogalerie

Zpracovala Mgr. Lenka Sobolová