• 558 338 450
  • skoly@zstrinec.cz
  • Jablunkovská 241, Třinec

Projektová výuka žáků střední školy

I v měsíci březnu žáci střední školy pokračovali v seznamování se s novými řemesly. Tyto zážitkové aktivity jim poskytly možnost prakticky si vyzkoušet různé pracovní dovednosti, tentokrát v oboru zpracování dřeva. Ve dnech 16. března a 23. března si žáci v rámci projektu Inovativní vzdělávání na SŠ financovaného z Operačního programu Jan Amos Komenský  vyzkoušeli práci se dřevem pod vedením odborníků z praxe – manželů Martiny a Jiřího Cekrových.

Protože březen je první jarní měsíc, výrobky byly zaměřeny na toto roční období. Symbolizovaly jaro a velikonoční svátky. Žáci si vyrobili dřevěného ptáčka k zavěšení, velikonoční vajíčko a truhlík na květiny. Ke každému výrobku dostali dřevěný, neopracovaný polotovar, který si museli uhladit smirkovým papírem, vyvrtat dírky, slepit jednotlivé části výrobků, nabarvit je nebo nalakovat. Nebyla to práce jednoduchá. Práci zvládli kluci, ale i dívky se nenechaly zahanbit. S odborným vedením se jim vrtání podařilo. Výrobky ještě dozdobili drátky, stuhami, peříčky a díla byla hotová. Tyto činnosti byly velkým zpestřením výuky praktických dovedností. Žáci se seznámili nejen s potřebnými nástroji a pracovními postupy při práci se dřevem, ale získali i poznatky o tradicích tohoto řemesla.

Velké poděkování patří manželům Cekrovým, kteří se našim žákům stoprocentně věnovali a předávali jim své dovednosti a znalosti. Všechny výrobky, které si naši žáci s jejich vedením vyrobili, jsou opravdu na profesionální úrovni.

Fotogalerie

Zapsala: Mgr. Ljuba Krzyžanková